Duona su natūraliu raugu

Iš „Graži tu mano“.

Susijusios žemėlapio žymos:

Įvertink straipsnį



Įvertinimas: 4,9 / 5 (77 balsai)
 


Duonai išsikepti reikės naturalaus ruginio raugo.


   Jį pasigaminti galima per 5 dienas.
1 diena
• 1 stiklinė vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
2 diena, praėjus 24 val.
• 1 stiklinė vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
3 diena, praėjus 24 val.
• 2-os dienos pusę raugo panaudoti, kitą pusę išmesti
• 1 stiklinė vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
4 diena, praėjus 24 val.
• 3-ios dienos pusę raugo panaudoti, kitą pusę išmesti
• 1 stiklinė vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
5 diena, praėjus 24 val.
• 4-os dienos pusę raugo panaudoti, kitą pusę išmesti
• 1 stiklinė vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
Praėjus 12 val. Raugas bus tinkamas naudoti. Paruoštas raugas tuturėtų pakilti trigubai, skonis – lengvai rūgštus, o kvapas švelnus.
Tik pirmą kartą gaminant raugą reikia 5 dienų, bet jį pasigaminus galima dalį atsidėti šaldytuve kitiems duonos kepimo kartams.


Raugą patartina laikyti šaldytuve jį supylus į stiklinį indą ir pridengus drobele.


Duoną kepti jau prieš 12 val.reiks pasiruošti tešlą. Kuriai reikės
• 1 stiklinė išrūgusio raugo
• 0,5 stiklinės vandens
• 2 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
Viską supilti į maišymo indą ir išmaišyti iki vientisos, lipnios masės. Gautą masę pastatyti ir, pridengus drobele, pastatyti 12 val. šiltoje vietoje. Po 12 val. masė turi būti pakilusi ir truputi paskystėjusi.
Tada supilti į šią masę reikės
• 0,5 stiklinės vandens
• 1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
• 1 stiklinė kvietinių miltų
• 3 valg. šaukštai cukraus
• 1 valg. šaukštas medaus
• 2 a.š. druskos
• 1 valg. šaukštas kmynų
• 1 valg, šaukštas ruginio salyklo
    Minkant tešlą rankas reikia drėkinti vandenyje, kad mažiau liptų. Suminkius tešlą iš jos rankomis suformuoti kepaliuką ir įdėti į kepimo popieriumi, galima ajerais išklotą formą. Šiltai pastačius kildyti 3 val..
Pakilus tešlai, pašauti formą į įkaitintą iki 250 0 C orkaitę ir pakepti 15 min., kad susiformuotų plutelė. Sumažinus temperatūrą iki 2000 C dar pakepti apie 30 min., kol duonos kraštai įgaus rusvą spalvą.


    Iškepusią duoną išimti iš formos, apglostyti su vandeniu ir kol atvės palikti uždengus drobele, kad pluta suminkštėtų.


     Žebertonių kaimo bendruomenės duonkepėje Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos Abromiškių filialo vedėja 2013 m. pravedė edukacinę programą – Rūgio kelias.


    Pakviestos Žebertonių kaimo senbuvė Janiną Kanapkienė ir iš jos perėmusi naminės duonos kepimo įgūdžius dukra Gražina Martinaitienė. Ji supažindino kaip buvo kepama duonelė senovėje jos mamos ir močiutės.


Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos Abromiškių filialo vedėja Irena Kubilinskienė.