"Rabarbarienė"

Iš „Graži tu mano“.

Susijusios žemėlapio žymos:

Įvertink straipsnį



Įvertinimas: 5 / 5 (2 260 balsai)
 „RABARBARIENĖ“

Reikia:
1,5 kg. rabarbarų lapkočių
2 stiklinių cukraus

Gaminimas:
Lapkočius nuplauname, nulupame ir smulkiai supjaustome.
Supjaustytus rabarbarus susluoksniuojame su dviem stiklinėm cukraus.
Palaikome apie 2 -3 valandas, kol atsiras sulčių.
Verdame apie 25 min., kol masė pradės tirštėti.
Skanaus !

„Rabarbarienės“ receptą sužinojau iš savo bobutės Jadvygos Sunklodienės, gyvenusios Peniankų vienkiemyje , Anykščių rajone. Senolė pasakojo, kad pokario metais kai cukrus buvo labai brangus, jį pakeisdavo cukriniais runkeliais. Cukrinį runkelį sutarkuodavo ir į supjaustytus rabarbarus dar įpildavo apie pusę stiklinės vandens. Tokiu gardėsiu palepindavo šeimą.
Šį „Rabarbarienės“ receptą nutarėme išbandyti su jaunaisiais bibliotekos laisvalaikio užimtumo stovyklos vaikais. Vaikai patys plovė, lupo, pjaustė rabarbarus. Beliko bibliotekininkei D. Agafanovienei parsinešti ir namuose išvirti. Ir ką „Rabarbarienė“ visiems patiko net ir išrankiausiems. Tuoj stiklainiukas buvo tuščias. Kaip vaikai bibliotekoje ruošė „Rabarbarienę“ galima pasižiūrėti :

http://www.youtube.com/watch?v=XrFT1xtbW0A&feature=youtu.be

[[Image:|thumb|"Rabarbarienė" pagal bobutės receptą]]



















Neatsitiktinai aš parinkau šį receptą. Vaikystėje teko pačiai išbandyti receptą radus laikraštyje: „Lietuvos pionierius“. Man tada buvo gal dešimt ar vienuolika metų. Laikraštyje buvo nupieštas rabarbaro paveiksliukas. Pirmiausiai labai atidžiai studijavau receptą. Gaminau tiksliai kaip parašyta, rabarbarus nulupau, supjausčiau, užpyliau cukrumi ir viriau .... Ir mano „šedevras“ su visu puodu atsidūrė šiukšlyne. Pasirodo tėvai rabarbarų neaugino, o aš viriau „Rabarbarienę“ iš paprasčiausių lauko varnalėšų. Šis mano „Pirmasis prisvilęs blynas“ taip įstrigo atmintin, kad kai tik laikraštis „Pasaulio ANYKŠTĖNAS“ paskelbė „Juokingiausio gyvenimo nuotykio“ konkursą, o aš šią istorija ir aprašiau. Istorija sulaukė dėmesio ir papuolė į geriausių istorijų ketvertuką, buvo išspausdinta 2010 metų „Pasaulio Anykštėnas“ 11-12 numeryje.

Ažuožerių filialo vyr. bibliotekininkė D. Agafanovienė

[[Image:|thumb]][[Image:|thumb]]