Gyvoji krašto enciklopedija
Mano krašto gardėsis

Gal Jūsų kraštas garsėja kokiu nors unikaliu patiekalu? O gal specifiniu kepiniu ar saldėsiu?  Tuomet pats laikas atskleisti savo miestelio skanėstus visam pasauliui – pasidalinti gardžiausių patiekalų receptais ar straipsniais apie savo regiono kulinarinį paveldą.

Galbūt gaminti Jus išmokė tėtis? O gal savo kulinariniais eksperimentais dalinosi Jūsų močiutė? Fotografuokite ir filmuokite, kaip gaminate savo krašto gardėsį, pasidalindami, kaip receptas atkeliavo į Jūsų rankas.

Prieš talpindami nuotrauką, susipažinkite su akcijos taisyklėmis bei nuotraukų talpinimo gairėmis. Na, o jei su kompiuteriu dar nedraugaujate – užsukite į artimiausią biblioteką ir bibliotekininkas tikrai patars! 

Dalyvaudami akcijoje ne tik populiarinsite savo krašto kulinariją, bet galite laimėti ir puikių prizų. Geriausiai regionų (Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos, Dzūkijos) kulinarinį paveldą atskleidžiantys receptų bei straipsnių autoriai bus apdovanoti metine 2014 metų leidinio „Šeimininkė“ prenumerata jų atstovaujamai bibliotekai. Keturi geriausi straipsniai ar receptai taip pat bus patalpinti specialioje receptų knygoje, kurią gaus ir pats laimėtojas.

Akcija „Mano krašto gardėsis“ vyks nuo š.m. gegužės 29 d. iki rugpjūčio 12 d. Nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti 2013 rugsėjo mėnesį.

Visi akcijos straipsniai:

Pončikai

Anykščių kraštotyrininkų tradicinis patiekalas "Legumina iš bulvių"

Šakotis

Lietiniai su troškintais kopūstais 

Džiovintų obuolių gira

Pelynų gira

Karkos vyniotinis

Mūsų šeimos kepinys

Zūbiškietės Aldonos Matačiūnienės gardėsiai

Keptas varškės sūris

Naminė duona (modernizuota)

Kaišiadorių bibliotekos firminis varškės pyragas

Pyragiukai/ Skryliai

Saldainiai

Vegetariški šachmatai

Žagarėliai

Baltasis tinginys 

Kibinai

Suktiniai su vištiena

Soti užkandėlė

Pyragėliai su obuoliais ir cinamonu 

Piciukai

Bandelės su cinamomu

Tortas 'Metrinukas"

Upynos (Šlalės r.) kulinarinis paveldas

Babutės pyragas

Muštinis

Česnakynė

Bulvių plokštainis

Išrūgų šampanas

Avienos kindziukas

Čiulkis

Virta silkė

Virtas kastinys

Duonynė

Rauginti agurkėliai

Skruzdėlynas

Įdaryti cukinijų krepšeliai

Šimtakojis

Irenos vėdarai

Irenos kūčiukai

Cibulynė

Kavos gėrimas

Bulviniai blynai su morkomis

Pyragas su spirgučiais

Plėkynė

Kraujiniai vėdarai

Šiauduose virti vėdarai

Rūkytas kumpis

Kanapių varškė

Kepta kiaulės galva

Kepta obuolienė

Obuolių putėsiai

Troškintos kopūstų galvelės

Leibos ir Narvos (Krasnojarsko kraštas) lietuvių tremtinių virtuvė

Duona su natūraliu raugu

Fėjų vaišės

Velykiniai kiaušiniai

Gardūs kibinai

Mamos obuolių pyragas 

Cukinijų žiedai

Kokosinis varškės pyragas

Varškės pyragas

Keptas-troškintas starkis

Suvalkiečių dūdelė

Buliakopūsčiai

Pajūrio žemaitiškas kastinys

Pajūrio šaltiena (košalyna)

Pajūrio rūkytas kumpis

Pajūrio bandelės su lašinukais

Pajūrio Alfos sūriai

Pajūrio gaspadinių keksas

Kepta antis su obuoliais

Žuvies apkepas

Smetoninė silkė

Raudonųjų burokėlių lapų sriuba

Jašnikas

Mano močiutės pyragas

Draugiškiausio patiekalo receptas

Snieguolės farširuota cukinija

Leliūnietiškas sūris

Džiovinti obuoliukai

Purus varškės pyragas

Rabarbarienė

Vandutės alus